Stemmen in je hoofd manager

Stemmetjes in je hoofd

Stemmen in je hoofd

Wij geloven dat je al in je vroege jeugd conclusies over jezelf en je omgeving trekt. Deze conclusies ofwel ‘drivers’ zijn expliciet en letterlijk over je heen gestort door je ouders en verzorgers. En omdat je met ‘drivergedrag’ je ouders blij, trots en tevreden kon maken en je er waardering, erkenning en liefde voor terug kreeg, ben je gaan geloven dat ze waar zijn. En pas je ze als volwassene – zowel privé als zakelijk – onbewust toe wanneer je onder druk staat.

Marco zijn dominante drivers – samen een soort jeugdmantra – klinken als volgt:

Werk hard, doe je best en zeur niet!

Dit mantra brengt hem materieel veel succes. Maar de prijs die hij ervoor betaald is ‘moeite met genieten’. Gelukkig zijn jeugdmantra’s met ‘hard werken, je best doen en niet zeuren’ te neutraliseren. Coaching helpt ook, daarom laten wij onszelf ook regelmatig coachen.

Jeugdmantra’s

In coaching identificeren we deze jeugdmantra’s. Deze geven ‘onze leiders’ inzicht in hoe ze stressvolle gebeurtenissen interpreteren en waarom ze – onder stress – bepaald gedrag vertonen.

PS: We horen je denken. Welke mantra’s zijn er bij mij ingeprent? Welk gedrag moest ik vertonen om liefde en aandacht van mijn ouders te krijgen? Zijn er ook van die zinnetjes die ik nu als vader of moeder op mijn kinderen overbreng? Of waarlangs ik (onbewust) sollicitanten beoordeel of teamleden aanstuur?  

Stemmetjes in hoofd

Onderstaand tref je een zestal drivers aan die als een mantra kunnen gaan rondzingen in je hoofd en je leiderschapsgedrag negatief kunnen beïnvloeden:

  1. WEES STERK – Werkt negatief indien een leider onkwetsbaar wil overkomen. Geen zwaktes wil tonen. Geen hulp vraagt. Solo gaat strijden. En feedback van teamleden als een persoonlijke aanval interpreteert.

  2. WEES SLIM – Werkt negatief indien een leider alles wil snappen. Voor elke uitdaging een kant en klare oplossing wil hebben. Betweterig communiceert. En de intelligentie van teamleden onbenut laat.

  3. SCHIET OP – Werkt negatief indien een leider altijd ‘aan staat’. Zichzelf en teamleden opjaagt. Alles als een prioriteit bestempelt. En voor zichzelf en het team een ongezonde balans tussen inspanning en ontspanning creëert.

  4. DOE DE ANDER EEN PLEZIER – Werkt negatief indien een leider anderen wil behagen. Daarbij zichzelf ondergeschikt maakt. Teamharmonie nastreeft, moeilijke gesprekken uit de weg gaat en conflict mijdend leidinggeeft.

  5. WEES PERFECT – Werkt negatief indien een leider van zichzelf geen fouten mag maken. Ook van teamleden foutloos gedrag verwacht. Micromanagement toepast om in controle te blijven. En het eigen team demotiveert om te experimenteren, te leren en te innoveren.

  6. DOE JE BEST – Werkt negatief wanneer een leider i.p.v. ‘anders’ nog harder op dezelfde manier gaat werken om teamuitdagingen het hoofd te bieden. Daarbij zichzelf en teamleden uitput. En ‘ik kan toch niet meer doen dan mijn best’ als verdediging gebruikt om tegenvallende resultaten goed te praten.

Veel drivers zijn ingeslepen tot onbewust gedrag. Je teamleden of gezinsleden zullen ze sneller kunnen benoemen dan jijzelf. Maar met een beetje zelfkennis herken je er wel één of meerdere.

Wil je jouw stemmetjes in je hoofd een toontje lager laten zingen? Klik dan hier en maak een ‘free of charge’ coachingafspraak met ons.

Klik hier voor een gratis coaching-sessie style=”color:#ffffff” rel=”noopener noreferrer”>Meer informatie