Bammm!!!!! Olifant in de vergaderkamer

Foto: https://www.forbes.com/sites/rodgerdeanduncan/2014/10/14/is-there-an-elephant-in-the-room-name-it-and-tame-it/#550118f734dd

De eerste Managementvergaderingen starten gezellig. Fijn om elkaar weer te zien na drie maanden ‘eenzame opsluiting’. En dan: BAAAM!!!!!  Een olifant in de vergaderkamer.

Plan B

Iedereen ziet hem, maar we praten er liever niet over: ‘de naakte waarheid’ dat er mogelijk nog een Corona-golf over ons heen komt. En daarna nog een. En dat de economie wereldwijd in elkaar kan storten. En wat dat voor ons bedrijf zou betekenen En voor jou?

Vreemd eigenlijk. Edo en ik zijn ook weer lekker ambitieus bezig. We hebben nog geen 10 minuten nagedacht over ons ‘Plan B’ in geval van rampspoed in het najaar. Net als veel MT-leden zitten we alweer tot over onze oren in ons ‘oude normaal’. We pakken onze jaarplannen en klantrelaties weer op. Schrijven weer ouderwets veel offertes. De opdrachten druppelen weer binnen. We zijn blij weer in onze comfort zone te kunnen terugzakken. En net als heel Nederland gaan we weer lekker op vakantie, want we mogen weer.

Hoe komt het toch dat ik Edo niet vertel dat ik mij zorgen maak over de toekomst? Dat ik de angst dat ik mijn gezin niet meer zou kunnen onderhouden niet uitspreek? Dat ik geen plan B heb voor het geval organisaties ‘coaching’ gaan zien als een per direct te schrappen kostenpost?

Kwetsbaarheid

Ervan uitgaande dat we uit het dierenrijk voortkomen, is groepsgedrag ons niet vreemd. Dat betekent dat we van nature niet de zwakste schakel in de groep willen zijn en onze kwetsbaarheid liever niet tonen. Want zwakke groepsdieren zijn gevaarlijk voor de groep en daar wordt van nature korte metten mee gemaakt.

Triple A People beschouwt KWETSBAARHEID als een bouwsteen van high performance teamwork. Elkaar tijdig om steun vragen (en geven) levert altijd meer op dan met elkaar de schone schijn ophouden. Tegen de bierkaai vechten. Vluchten in druk zijn en geforceerd optimisme. Of angstig verkrampen in risicomanagement en micromanagement.

Dus durf kwetsbaar te zijn als Management Team en benoem en accepteer die olifant (=grote onzekerheid). ACCEPTATIE geeft rust en ruimte voor reflectie. En vanuit reflectie krijgen jullie een scherp zicht op waar je geen invloed of juist wel controle op kunt uitoefenen:

  • Geen invloed = diep buigen, accepteren, zonder grote emoties over je heen laten komen en er geen energie aan verspillen.
  • Wel controle = hier alle focus en energie op richten en zonder omwegen doen wat nodig is!

Er zijn nog veel meer olifanten te temmen!

Naast Corona en economische crisis heeft het gemiddelde Management Team nog veel meer olifanten in de kamer staan. Denk maar eens na wat er binnen jullie Management Team ‘NIET besproken mag worden’. Of welke onderwerpen jullie steeds weer afkappen omdat ze te spannend zijn. Of die met stille hints of cynische grappen onder de aandacht worden gebracht en weer verdwijnen. 

Samen met Triple A People en jullie Management Team wat olifanten temmen?

Maak gerust een afspraak voor een kosteloze sparringsessie met Edo en Marco.