Gezond narcistische leiders gezocht

Hé gezond narcistische leider,

En daar bedoel ik jou mee! Want mensen die relatief hoog scoren op narcisme hebben een grotere kans om tot leider te worden gekozen of een succesvol ondernemer te worden.

Van narcisme hoef je trouwens niet te schrikken. Een zekere mate van narcisme, op een schaal die loopt van een goed gevoel van eigenwaarde tot destructief egoïsme, is volkomen natuurlijk en zelfs gezond. Waarschijnlijk zit er ook een flinke bodem narcisme in jouw persoonlijkheid. En daarom …… aan de bak jij!

Minder management en meer leiderschap nodig!

Het post-Corona tijdperk vraagt om meer leiderschap en je organisatie kan wel wat extra narcisme van jou gebruiken. Het zoekt een charismatische aanvoerder die staat voor RADICAAL ANDERS in plaats van steeds een beetje beter. Dus pak je plek tussen al die ‘spreadsheet managers’ die tevergeefs blijven terugvallen op achterhaalde MBA-modellen en die alles met ratio en logica onder controle proberen te houden.

Leef je uit!

Laat je gezond narcistische kant maar zien. Ga schitteren en geniet van in het middelpunt van de belangstelling staan. Wees charmant en politiek handig om mensen achter jouw plannen te krijgen. Gooi waar nodig dominant en besluitvaardig het roer om. Maak tempo. Neem (gecalculeerde) risico’s want ‘niets doen is geen optie’. Zoek de competitie op en maak je teamleden klaar om te winnen. Laat je bij succes ook gerust bewonderen. Gedraag je desnoods als een held en wordt er zelf fors beter van. Dat zal (tijdelijk) niemand erg vinden als je de organisatie en de mensen die er werken maar bovenop helpt.

Word geen wolf in schaapskleren

Maar wees gewaarschuwd. Gezond narcisme kan ook doorslaan in destructief gedrag. Vooral wanneer je te weinig of overmatig veel succes boekt. Het is een sluipend proces waar jijzelf en je omgeving in eerste instantie weinig van merken.  Dus wees alert op je narcistische schaduwkanten en:

  • ga niet geloven dat je superieur, heel begaafd en speciaal bent (zelfoverschatting)
  • Pas op dat je niet overdreven veel van jezelf gaat houden
  • Verdeel de mensen niet zwart-wit in bewonderaars en tegenstanders
  • Word niet roekeloos met andermans geld of aandelen.
  • Raak niet verstrikt in je eigen fantasiewereld en grootheidswaanzin.
  • Geloof niet dat je boven de wet staat en recht hebt op speciale privileges
  • Manipuleert anderen niet uitsluitend voor eigen gewin
  • Ontsteek niet in blinde woede bij kritiek of tegenspraak

Executive coaching helpt niet

Doorgeschoten narcisme heeft iets ironisch. De narcist heeft het buitengewoon leuk met zichzelf, geniet van het machtsspel, bulkt van de energie en is nauwelijks vatbaar voor depressies. Daardoor kan hij (=zij) het in zijn positie buitengewoon lang volhouden. En de organisatie (onbewust) naar de afgrond leiden zonder daar zelf last van te hebben. Executive coaching is het laatste waar een echte narcist aan denkt. Want alles wat fout gaat is het stelselmatig de schuld van anderen, die moeten gecoacht worden. Tegenvallende resultaten en keiharde feiten zijn ‘fake news’. En executive coaches en andere vervelende mensen met kritiek zijn sukkels.

Een uurtje sparren?
Geef je leiding en wil je de gezonde narcist in jezelf wakker maken? Wij van Triple A People zijn je hierbij graag een uurtje ‘free of charge’ van dienst.