Blog leiderschapscoaching Coronatijd

Zwem met de stroom mee. Niet ertegenin.

Blog leiderschapscoaching Coronatijd

Aldus de Griekse filosoof Heraclitus.

En ik zou hieraan willen toevoegen dat je maar beter mee kunt stromen. Want tegen de stroom inzwemmen houd je niet lang vol, weet ik uit ervaring J.

Een belangrijke les die ik heb geleerd is dat het leven niet maakbaar is. Het is meedoen aan het leven en niet andersom. Alles om ons heen verandert continu. Wij worden daarmee geconfronteerd en veranderen daarin mee, of we dat nou willen of niet.

Grip op verandering, vergeet het maar!

Denk dus als leider vooral niet dat je grip op continue verandering kunt krijgen. Het idee is achterhaald dat je alle veranderingen planmatig kunt aanpakken of dat je veranderingen kunt sturen. Sorry!

De reden dat we – als mens achter de leider – continue verandering zo moeilijk vinden heeft te maken met ons mentale brein. Dat zoekt houvast en controle. En daarom probeert HET om continue verandering stil te zetten, te vangen, een vaste vorm te geven en in een hokje te plaatsen. Zodat het tastbaar en beheersbaar wordt. 

Controle-stress

De Corona-shit en economische crisis zijn als een woeste stroomversnelling die je als organisatie niet kunt beïnvloeden. De controle-stress die dat oplevert maakt dat ondernemers en leidinggevenden kunnen doorslaan in procesoptimalisatie, reorganisatie, bezuinigingen en andere vormen van intern navelstaren.

Vanuit de Panta rhei-gedachte is de essentie van leiderschap juist om de continu veranderende omgeving onbevangen en neutraal te ‘lezen’. Te observeren hoe de stroming loopt. En de organisatie er – vrij van oordelen en emoties – er wendbaar op te laten meebewegen. Vergelijk het met wild water kanoën.

Wat niet moeiteloos gaat dat klopt niet!

Een simpele check of jij als mens, leider en/of organisatie in synergie bent met je omgeving is de graad van moeiteloos. Blijft iets of een relatie met iemand zich moeizaam voortslepen dan klopt er iets niet en ben je tegen ‘de natuurlijke stroom in aan het zwemmen’. In plaats van op wilskracht doorbeuken is het dan verstandig om dan even uit te zoomen en onbevangen en neutraal te observeren ‘wat is’.

Onbevangen en neutraal kijken naar zakelijke, relationele en persoonlijke worstelingen is niet gemakkelijk maar heel goed te leren. Bijvoorbeeld middels de ‘OK & NU’ techniek. Vier letters die je leven en leiderschap een stuk meer moeiteloos kunnen maken.

Maak een ‘free of charge’ coachingafspraak met Edo en Marco en we laten je de kracht van ‘OK & NU’ binnen 45 minuten ervaren.

Marco Scheele & Edo Noppert