Zorgen maken = bullshit!

Let eens op hoe vaak politici en topleiders zich in de media ‘grote zorgen maken’. Maar voor zorgen maken en anderen er mee opzadelen worden ze niet betaald. Accountable Leiderschap draait om zorgen voorkomen en oplossen. In actie komen en zonder drama!

Zorgen maken is menselijk

Onze oer-hersenen waarschuwen nog steeds voor levensgevaar. Dat is niet echt anno 2020 want we hoeven niet dagelijks met levensbedreigende situaties te dealen.

Dit evolutionaire levensmechanisme bezorgt de moderne mens veel last omdat het voor dagelijkse problemen te snel een code rood afgeeft (levensgevaar). Waardoor we de neiging hebben om onze focus te veel op het probleem en te weinig op de oplossing te richten.  Negatieve emoties ontwikkelen en daar bakken energie op verliezen. Waardoor we vermoeid raken en ons nog meer zorgen gaan maken. Mentaal/emotioneel gaan rondtollen en uiteindelijk niet meer tot (nuttige) actie komen.

Accountable leiderschap

Van leiders mogen we verwachten dat ze niet in hun eigen zorgen gaan zwelgen. Problemen niet groter maken dan ze zijn. Hun achterban niet met hun zorgelijkheid besmetten. Helder blijven denken. En alle energie bundelen voor het oplossen en voorkomen van maatschappelijke en organisatie brede zorgen. 

Voor veel van onze leiders is ‘zorgen leren loslaten’ tegelijkertijd een belangrijk coaching-thema. Het is moeilijk voor mensen met mentale intelligentie en macht om te accepteren dat een groot deel van je zakelijke en persoonlijke zorgen gaan over dingen die je niet kunt veranderen. Zo kun je het verleden niet veranderen, want dat is al voltooid verleden tijd. De toekomst kun je niet veranderen want die is er nog niet.  En andere mensen kun je niet veranderen want dat kunnen ze alleen zelf.

Samenvattend

Zorgen maken over mogelijk gevaar zit in ons oer-DNA. We doen het onbewust. En er is dus bewustzijn voor nodig om in te zien dat ‘zorgen maken in veel gevallen geen oplossing, maar onderdeel van het probleem zelf is’.

Zorgen maken lost niets op. Als je dat inziet, is er veel minder reden om je zorgen te maken! En ben je als leider beter in staat je om ‘lichtheid’, ontspanning en resultaatfocus in je organisatie te brengen.

Coaching helpt daarbij 🙂

Foto: Alpha m (2017). maxresdefault [Online afbeelding]. Geraadpleegd 5 oktober, 2020, op https://www.google.com/search?q=stop+whining&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjBlIP_7pzsAhWi8uAKHZAEDaMQ_AUoAXoECAsQAw&biw=1920&bih=946#imgrc=KHBgldv7s38hYM