Teamwork in V-Formatie

Wat teams van ganzen kunnen leren

Hé Management Team,

Een troep ganzen als een bijzonder voorbeeld van high performance teamwork. In deze blog een vijftal leiderschapslessen van de gans.

Les 1 – Ambitie-Formatie

Ganzen vliegen in V-formatie, dat levert namelijk een aanzienlijk voordeel op. Het energieverbruik van de totale groep kan hierdoor met maar liefst 50 procent worden teruggedrongen en de groep kan wel tot 71 procent verder komen dan wanneer de ganzen alleen zouden vliegen.

Tip: doe aan ‘storytelling’ en vertel als Management Team bevlogen over de bedoeling van de organisatie en de mooie toekomst waarnaar jullie op weg zijn. Dat verhaal hoeft niet langer dan vijf minuten te duren. Moet mensen raken op hun drijfveren. Is doorspekt van beeldtaal. Geeft richting. En is zo geformuleerd dat iedereen wil en weet hoe bij te dragen.

Les 2 – Samen levert individueel meer op

Wanneer een gans buiten de formatie raakt voelt hij direct de weerstand van het alleen vliegen en probeert hij snel weer in formatie te vliegen zodat hij kan profiteren van de opwaartse kracht van de vogel voor hem.

Tip: verkondig 7-21 keer per dag de volgende high performance wet: ‘organisatiebelang gaat voor teambelang, teambelang gaat voor eigen belang en daarmee is het eigenbelang het beste gediend’.

Les 3 – Pieken als het moet en uitrusten als het kan

Wanneer de gans die aan kop vliegt vermoeit raakt draait hij terug in de formatie en gaat een andere gans voorop vliegen.

Tip: Stimuleer Accountable Leiderschap en kweek een cultuur waarin leiderschap niet wordt gezien als een functie, maar als een rol die iedereen in de organisatie kan (en naar vermogen moet) vervullen.

Les 4 – Minder GVD en meer Gakken

De ganzen in formatie “gakken” van achteren om de ganzen vooraan aan te moedigen om op snelheid te blijven.

Tip: communiceer en vier zo veel en vaak mogelijk kleine successen. Positieve communicatie helpt op de langere termijn beter dan maar blijven sturen op angst en perfectie, want dat maakt mensen murw.

Les 5 – Support Systeem

Als een gans ziek wordt of gewond, of is neergeschoten, dan vliegen twee ganzen uit de formatie mee naar beneden om hem te helpen en te beschermen.

Tip: welk afspraken hebben jullie binnen het MT gemaakt over onderlinge support aan MT-collega’s die het fysiek, mentaal of emotioneel moeilijk hebben en waarvan de tegenvallende resultaten het MT-belang schaden?

Vond je minimaal één tip nuttig voor jouw team en jullie leiderschap. Stuur ons dan gerust een DM voor een ‘free of charge’ sparringsessie van 90 minuten. Niet goed, geld terug (dat was een grapje).