School op Aarde

Wat een klotezooi!

Corona shit. Een greep uit de nieuwskoppen van vandaag:

‘vandaag minder nieuwe ziekenhuis- en IC-opnames en maar 138 doden. Humanitaire ramp India dreigt’.

Ik weet niet meer zo goed wat ik moet voelen. Maar emoties zijn wel echt. Feelings are facts. Ze mogen er zijn. Ze luchten op. Je kunt van ze leren. Maar don’t make them run you. Want dat kost bakken met energie.  Je denken wordt er troebel van. Je gedrag contra productief. En bovendien kun je anderen ermee besmetten.

Doe eens gek!

Ik heb een oefening voor je die je kan helpen om uit emotionele roller coasters te blijven. Het is een beetje een vreemde oefening misschien, maar doe eens gek! Hier komt ie.

Stel jezelf voor dat je een zieltje bent. Een tijdje terug – hoewel er daar geen tijd is – lag je lekker te dobberen in de kosmos.  Toen er een oproep binnen kwam: tijd voor school!

De school blijkt een kleine planeet te zijn, AARDE genaamd. Je krijgt er twee ouders die je produceren. Een lichaam als tijdelijke huisvesting. En vooral, een hele serie aardse ervaringen waar je met vallen en opstaan van kunt leren.

Deze ervaringen – variërend van leuk tot verschrikkelijk – zijn een soort tentamens. Haal je ze niet dan gooit het leven net zo lang herkansingen op je af (nieuwe ervaringen met hetzelfde leerdoel) tot je het door hebt.

Sommige zieltje bewegen zich soepel door de Aardse leerschool. Als students of life leren ze hun levenslessen en accepteren ze dat het leven maar heel beperkt te beïnvloeden is. Andere zieltjes blijven koppig geloven dat het leven maakbaar en controleerbaar is. Die zieltjes hebben het wat minder leuk, maar uiteindelijk komen ze er ook wel.

Terug naar NU!

Plaats je emoties even naar de achtergrond. Accepteert de wereld waarin je leeft als ‘wat is’. En concentreert jezelf op de volgende (examen)vraag:

Wat wil het leven mij leren en waarop kan ik juist NU groeien?

Door het leven anders te bekijken – als een leerschool – gaan ellendige gebeurtenissen niet weg. Maar als je ervoor kiest om er lering uit te trekken worden ze zinvoller en daardoor beter te verdragen.  

Succes er mee!

Marco Scheele