Als leider pieken en opladen

Pieken als het moet EN opladen als het kan

Als leider pieken en opladen

Hé drukke leider. Keihard werken is geen doel op zich. Het draait om de resultaten. En die boek je alleen als je de volgende natuurwet respecteert:

High performance is de optimale balans tussen inspanning en ontspanning.

High performance luieren

Het is een misvatting om te denken dat high performance betekent dat je ‘altijd héél veel tegelijkertijd op het hoogste prestatieniveau doet’. Dat is eenvoudigweg niet mogelijk. Zo werkt de natuur niet. En jij ook niet want je bent geen robot.

Weet je wat een jachtluipaard, het snelste landdier ter wereld, de hele dag doet?  Luieren en energie opdoen voor twee cruciale sprintjes per dag. In drie seconden van nul naar honderd Km/u. Twee kansen per etmaal om een prooi te vangen. Waarbij falen geen optie is want energie verspillen resulteert in uitputting, ondervoeding en uiteindelijk een hongerdood.

Wat bepaalt dus het succes van het luipaard, de topsporter, de leider, professional en de mens? Juist, pieken als het moet en weer opladen als het kan! Waarbij uitrusten dus net zo high performance is als de piekactie zelf.

High performance vereist FOCUS

Natuurlijk werken high performers keihard voor hun succes. Veel energie kunnen vrijmaken is mooi maar er moet ook gedisciplineerd getraind worden op de vereiste technieken en vaardigheden voor succes.

Toch springt uit vele benchmark-studies van high performers een andere eigenschap eruit: FOCUS op die activiteiten met de grootste impact (hefboom) op succes. Wat dus automatisch ook betekent GEEN focus op bijzaken en zo min mogelijk dingen tegelijk doen.

In onze coaching gebruiken wij de volgende formule om onze leiders te helpen bij het selecteren van hun hefboomgedrag:

Hefboomgedrag = Haalbaarheid x Impact op het gewenste resultaat

De formule werkt heel simpel:

  • Noteer onder ‘hefboomgedrag’ alle activiteiten die je als leider belangrijk vindt om te doen.

  • Bepaal per activiteit de:
    • haalbaarheid (gaat mij dit lukken?) op een schaal van 1-10
    • impact op het gewenste resultaat, op een schaal van 1-10
    • totaalscore door beide cijfers met elkaar te vermenigvuldigen

  • Kies de 3-5 activiteiten met de hoogste score en investeer daar al je tijd en energie in (FOCUS).

High performance is een chemische reactie

Als high performance leider weet je wat jouw ‘momenten van de waarheid’ zijn. Je prestatie-stress neemt dan toe en je hypofyse wordt geactiveerd. Dat is een klier die stresshormonen aanmaakt (zoals adrenaline) en je lichaam en geest in de hoogste staat van paraatheid brengt, zodat je voor de korte duur een topprestatie kunt leveren.

Dat is natuurlijk fantastisch, behalve als je moeite met focus, loslaten, delegeren en de juiste balans tussen pieken en weer opladen hebt. Dan blijft je lichaam stresshormonen aanmaken, kom je terecht in een permanente overlevingsstand, put je jezelf uit en neemt de kans op burn-out verschijnselen toe.

Het is dus belangrijk om na een periode van piekbelasting je hypofyse en daarmee je lichaam en brein weer wat rust te geven door goed te ontspannen en uit te rusten.

Dus beste leider…

Plan in deze Coronashit dus niet de hele dag door (en de avonden) allerlei digitale meetings. Werk überhaupt met mate.  We geloven echt wel dat je hart hebt voor je klanten, je organisatie en je team. En door pauzes over te slaan en continu ‘aan te staan’ worden je prestaties er echt niet beter en hoogst waarschijnlijk slechter van.

‘Free of charge’ coaching op zakelijke energierituelen.
Wij nemen graag een keer de belangrijkste energierituelen met je door.
Plan onderstaand dus gerust een afspraak in. Een sparringsessie met Triple A People levert immers meer energie op dan dat het kost 🙂