Blog Management en het mierenoog

Management en het mierenoog.

Blog Management en het mierenoog

Wist je dat het oog van de mier vooruit, links, rechts, naar beneden maar NIET omhoog kan kijken?

Stel nou dat deze mier een beetje op de gemiddelde manager van VOOR de Corona shit lijkt. Samen met zijn bedrijf vol zelfvertrouwen onderweg. Visie, missie, strategie, structuur en processen. Allemaal op orde. Volledige controle. Lekker bedrijfje spelen. MBA-modelletjes inzetten. De wereld ligt aan zijn voeten. Toch?

Maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks. Een rubberen laars hangt stil boven de mier en komt naar beneden. Schoenmaat 47. Maar de mier ziet het niet. Kan het niet zien. Beperkte kijk op de realiteit, selectieve perceptie. Einde mier dus.

Het mierenoog, alias selectieve perceptie

Selectieve perceptie wil zeggen dat je maar een beperkt deel van de werkelijkheid ziet. Wat jij waarneemt wordt bepaald door twee belangrijke filters: je overtuigingen en je focus.

#1 Overtuigingen

Een overtuiging is een diepgeworteld denkbeeld waarvan jij op basis van eerdere levenservaringen bent gaan geloven dat het waar is. Stel dat je deze overtuiging aanhangt: Mensen vertrouwen is goed, maar ze controleren is beter. Wat doet deze overtuiging dan met je manier van leidinggeven (gedrag)?

# 2. Focus  

Waar je bewust of onbewust op focust, daar gaat je aandacht heen. En wat je aandacht geeft dat groeit en gaat overheersen. Dus blijf liever niet te lang hangen in wat je dreigt kwijt te raken in deze coronashit. En richt je aandacht op de persoonlijke en zakelijke kansen die dit nieuwe zakelijke normaal jou, je team en organisatie kan bieden. Je ziet het pas als je het door hebt zou Johan Cruyff zeggen.

Coaching op ‘het mierenoog’ 

Leiders zijn mensen, geen robots. Net als iedereen hebben ook zij last van ‘het mierenoog’, of wel tunnelvisie. Zeker in stressvolle situaties en bij toenemende vermoeidheid neemt deze neiging om zichzelf in hun eigen waarheid terug te trekken snel toe. En dat kan tot desastreuze leiderschapsbeslissingen leiden.

Daarom is het cruciaal dat ondernemers en leiders uitgedaagd worden om – zeker in spannende zakelijke situaties – te toetsen of hun overtuigingen en focus bijdragen aan gewenst succes. En zo niet, diepgewortelde overtuigingen en vastgeroeste focus zijn gelukkig te veranderen!

‘Free of charge’ coaching van Edo of Marco?

Edo en Marco laten je met plezier langs nieuwe ‘camerastanden’ naar jouw leiderschapsavonturen kijken. Wil je dat eens uitproberen in een online coaching-sessie van 45 minuten? Maak dan een agenda-afspraak door op de onderstaande link te klikken.

Klik hier voor een gratis coaching-sessie style=”color:#ffffff” rel=”noopener noreferrer”>Meer informatie