Leiderschaps coaching Triple A People

Leave your ego at the door

Leiderschaps coaching Triple A People

De controle kwijt

Mijn ‘Mentale IK’ is de controle kwijt. HET zoekt comfort, zekerheid en veiligheid in deze onzekere en angstige Corona-tijden. Maar die zijn er niet.

HET kan deze Corona-shit niet plaatsen, niet labelen, niet rationeel verklaren en niet oplossen. Dus schakelt HET haar zelf ontwikkelde bondgenoten in om de angst voor het onbekende in te dammen, ‘de ego’s’.

Ego’s

Ego’s zijn diepgewortelde gedragspatronen die we (onbewust) inzetten om ons zelf te beschermen in stressvolle situaties. Ze worden vaak bestempeld als negatief, maar hebben je al vele malen uit de brand geholpen.  Daarom heb je ze geadopteerd en zijn ze een deel van je persoonlijkheid geworden.

Ego’s zijn dus niet per definitie slecht. Maar ze kunnen wel doorslaan in destructief gedrag. Zeker wanneer je controle wilt uitoefenen op situaties die je niet kunt beïnvloeden en je Mentale IK schijnzekerheid gaat zoeken. Zoals bij de Corona-uitbraak of een naderende economische crisis.

Wereldleiders en hun ego’s

Onderstaand zomaar wat gedrag van wereldleiders die zich op ego-niveau verdedigen tegen kritiek op hun Corona-beleid en de (tegenvallende) resultaten daarvan.

 • EGO – NEGEREN: ‘ik doe alsof er niets aan de hand is, dan waait het wel over’
  Belarusian leader prescribes sport, sauna and vodka to beat Covid-19
 • EGO – ONTKENNEN: ‘het is niet mijn probleem dus val mij er niet mee lastig’
  President Bolsonaro. ‘People are going to die, I’m sorry. But we can’t stop a car factory because there are traffic accidents.’
 • EGO – BLAMEN: ‘het is hun schuld, dus niet mijn verantwoordelijkheid’
  China’s ambassador to South Africa repeated the Foreign Ministry’s official line that a visit by 300 U.S. military athletes to Wuhan caused the coronavirus outbreak
 • EGO – RATIONALISEREN: ‘volgens de cijfers is er helemaal geen probleem’
  North Korea continues to insist that it is completely free of coronavirus and reported  that 709 people had been tested with no confirmed cases as of April 2.
 • EGO – VECHTEN: ‘aanvallen als afleidingsmanoeuvre op eigen functioneren’
  Trump ordered the US to freeze funding pending a review into the WHO’s role in “severely mismanaging and covering up the spread of the coronavirus.”
 • EGO – MARTELAARSCHAP: ‘ik ga tot het uiterste voor jullie, dus bekritiseer mij niet’
  Boris Johnson is now a Churchillian figure whose personal battle with coronavirus endows him with a unique status. To criticise him and his government, it is implied, has become a form of national betrayal.
 • EGO – DRAMA: ‘maak het groot en meeslepend, dan vallen de harde feiten minder op’    
  French President Emmanuel Macron declared war on an invisible enemy (Corona) in two lengthy television addresses from his gilded Élysée Palace office..

Onze leider, Mark Rutte
Eigenlijk gedraagt Mark zich niet echt anders dan voor de Corona-crisis en dat komt authentiek over. Mark blijft positief zonder de ernst van de situatie te negeren of te ontkennen. Hij kiest geen kamp in de knokpartij tussen Wopke Hoekstra en de steun eisende Zuid Europese landen. Zijn beleid is gebaseerd op harde feiten zonder aan empathie in te boeten. Hij straalt groot vertrouwen uit in zichzelf, maar ook in het Nederlandse volk. En excuseerde zich voor gebrekkige persconferenties zonder in de verdediging te schieten.

Beste manager of ondernemer

Er wordt authentiek leiderschap van je verwacht in deze roerige tijden. Zorg er dus voor dat je ego’s niet de boventoon gaan voeren en je gedrag negatief beïnvloeden.

Edo en ik coachen op authentiek leiderschapsgedrag. Probeer het eens en boek een gratis online-coachingsessie.

Marco Scheele
06-24784920