Fake it till you make it

Captain Jack

Dit is Captain Jack (CJ). Ze komt uit een ‘resque centre’ op Bonaire en heeft een verschrikkelijke jeugd gehad. Sinds een week woont ze bij mijn gezin. Broodmager en 1 oog kwijt, vandaar de naam.

Captain Jack is cool. Ze heeft met een mishandelende boer, 6 maanden ketting, een kennel met 150 weeshonden en 15 uur vliegreis in het bagageruim al heel wat stressvolle ervaringen achter de rug. Maar ze laat zich niet kisten door angst en onzekerheid. Sterker nog, ze doet alsof de wereld een fantastische plek is. Spannende uitdagingen gaat ze kwispelend en vol vertrouwen tegemoet. En het levert haar resultaat op. Want hoe krijg je het midden in de Corona-crisis voor elkaar – op een eiland in quarantaine en met vliegmaatschappijen die alle vluchten hebben gestaakt – om zo’n mooi nieuw leventje te kunnen starten in Nederland. Simpel: haar positieve energie is zo aantrekkelijk dat we compleet zijn vergeten dat we helemaal geen 2e hond wilden hebbenJ.

Fake it till you make it – een bijzondere leiderschapstechniek

Captain Jack hanteert een techniek waar Edo en ik ‘onze ondernemers en leiders’ actief op coachen: fake it till you make it.  Deze techniek kun je gebruiken als je nieuwe ondernemerschap- of leiderschapsuitdagingen moet overwinnen waar je angstig of onzeker over bent.

Onderzoek van Harvard-psycholoog Amy Cuddy toont aan dat fake it till you make it echt werkt. Volgens haar is dit gedrag niet bedoeld om anderen maar juist om je eigen brein voor de gek te houden. Lichaam en geest blijken sterk te reageren op mentale beelden. Het brein maakt daarbij geen onderscheid tussen wat werkelijk gebeurt of in gedachten. Met visualisatie kun je jezelf dus mentaal programmeren.

Hoe dat werkt?

Als we succesvol (leiderschap)gedrag visualiseren, stimuleren we dezelfde hersengebieden als wanneer we dit gedrag ook daadwerkelijk uitvoeren. In beide situaties (fake of echt gedrag) activeren we een chemische reactie in de hersenen waardoor DOPAMINE vrijkomt, alias het ‘gelukshormoon’.

Self fulfilling prophecy

Dus samenvattend, DOE als Captain Jack. Doe alsof je bulkt van het zelfvertrouwen, juist als je onzekerheid de overhand krijgt.  Zorg dat je brein het gelooft. Laat de Dopamine je tevreden en vol zelfvertrouwen maken. Zodat je het gedrag gaat vertonen dat resulteert in gewenst succes. En voilà, een self fulfilling prophecy  is geboren.

Zin in een uurtje gratis Dopamine-boost?

Ga dan via deze link naar onze agenda en boek een coachingsessie van 45 minuten in met Edo Noppert of mij.

Marco Scheele
06-24784920