Energieverspilling

Foto: https://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Don_Quichotte_Honor%C3%A9_Daumier.jpg

Don Quichot, een tragische, dolende strijder die zijn grip op de realiteit kwijt is en herbergen aanziet voor kastelen, geestelijken voor schurken en windmolens voor reuzen. Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik betrap mij regelmatig op Don Quichot gedrag.

De boodschap van deze blog is eenvoudig maar niet makkelijk: over sommige zaken heb je macht, over andere zaken niet. En aan dingen die buiten je macht liggen kun je beter geen energie besteden.

Gemoedsrust

Het vergt oefening om gebeurtenissen te accepteren die we niet kunnen controleren en beïnvloeden. Onze mind vindt dat niet leuk en vervormt de realiteit om alsnog in controle te komen. En juist hierin zit het gevaar dat je met energie gaat smijten en jezelf in een negatieve spiraal tot uitputting brengt. Nou is uitputting wel wat je nodig hebt om tot ACCEPTATIE te komen. Maar als het op deze manier moet dan heb je niet bepaald een moeiteloos leven en veroorzaak je veel bijkomende schade.

Het goede nieuws is dat de mind trainbaar is. Acceptatie kun je oefenen. En hoe beter je er in wordt, des te groter de beloning: GEMOEDSRUST.

Stoïcisme

Binnen Triple A People zijn we liever praktisch dan filosofisch. Maar we maken wel gebruik van klassieke wijsheden. Zoals uit het eeuwenoude en anno 2020 in populariteit groeiende Stoïcisme, dat bol staat van inzichten en technieken om te dealen met stress, tijdsdruk en problemen. Onderstaand 4 Stoïcijnse lessen van honderden jaren voor Christus, die we goed kunnen gebruiken in het Nieuwe Normaal anno 2020.

#1 Tijd is een schaars goed, het enige goed dat niet terugbetaald of geleend kan worden.

Daarom moeten we al onze dagen organiseren alsof het onze laatste zijn. Met deze houding voorkomen we dat we onze tijd verdoen met trivialiteiten die afbreuk doen aan ons ultieme doel: de vorming van je eigen karakter en het worden van een beter mens.

OEFENING. Schrijf vijf activiteiten op waarin je vandaag veel tijd en energie hebt gestoken en vraagt je af of deze activiteiten significant hebben bijgedragen aan het versterken van je karakter en het worden van een beter mens?  

#2 Sommige dingen heb je onder controle, andere niet.

Alles wat bestaat kan je in twee groepen verdelen. Groep 1 bestaat uit dingen binnen je controleveld zoals je wil, je gedachten, je opinies en je intenties.  Groep 2 bestaat uit dingen buiten je controleveld, zoals je DNA, wat andere mensen doen, denken of zeggen, natuurrampen en economische recessies. De boodschap is om je volledig te focussen op groep 1 en geen energie te verliezen op het willen beheersen en beïnvloeden van groep 2 (zoals Don Quichot dat deed).

#3 Geen enkele gebeurtenis raakt je, wel hoe je denkt over een gebeurtenis.

Mensen karakteriseren externe gebeurtenissen als goed of slecht.  Terwijl ze geen enkele betekenis bezitten en volstrekt neutraal zijn. De emoties die je op een gebeurtenis plakt is je eigen keuze.

Voorbeeld: in de file staan betekent niets, je staat gewoon stil tussen allemaal andere stilstaande auto’s op een stuk asfalt. De frustraties hierover roep je echter zelf op. En dat is energieverspilling want de file wordt daar niet korter van. Dus waarom doe je het dan?

Binnen Triple A People beschouwen we elke gebeurtenis als een training om uit onnodige emoties te blijven, ervan te leren en jezelf voor te bereiden op meer ingrijpende gebeurtenissen.

# 4 We hebben weerstand nodig om te groeien.

Een tegenslag kan je beschouwen als een test om te kijken hoe goed je bent getraind in het wegblijven uit overbodige emoties. Hoe vaardig je bent om tegenslagen om te draaien, er anders naar te kijken.

In iedere tegenslag zit een kans verborgen. Een kans om te leren en het een volgende keer anders of beter te doen.

Hoe stoïcijns is jouw Management Team?

We zijn benieuwd hoe vaardig jouw Management Team is in het dealen met stress, tijdsdruk en problemen. En we hebben een tas vol nuttige technieken voor executives om tijd- en energieverspilling tegen te gaan. Die delen we graag kosteloos. Dus nodig ons uit voor een interactieve MT-workshop van 90 minuten.