Emotionele rollercoaster leider

Emotionele achtbaan

Emotionele rollercoaster leider

Je bent een leider en geen robot. Dus ook jij schiet wel eens door in emoties. Dat is begrijpelijk en je goed recht. Maar als het te vaak, te heftig en te langdurig gebeurt is het niet wenselijk. Want negatieve emoties zijn besmettelijk. Ze vermenigvuldigen zich en kunnen jou en je teamleden meesleuren in een emotionele dollemansrit waar geen einde aan lijkt te komen.

Wij worden regelmatig ingehuurd om de emotionele ‘onderstroom’ van Management Teams op te schonen. Want sluimerende verstoringen in de emotionele huishouding van een team worden juist actief in deze stressvolle tijden. En als chagrijn, onveiligheid, laag zelfvertrouwen, onverschilligheid en andere emoties zich nestelen in het team, dan wordt dat al snel zichtbaar in afnemende teamperformance en -resultaten.

Emoties zijn waardevol

Emoties zijn extreem waardevol als je naar ze luistert. Wat ze je willen vertellen is of je op de goede weg zit of niet, vergelijkbaar met een metaaldetector. Bij mensen gaat dit gelukkig niet via piepgeluiden maar via lichamelijke reacties. Dus als je emoties het niet vertrouwen dan ‘gaan je haren recht overeind staan’. Maakt iets je verdrietig dan ‘krijg je een brok in de keel’. Word je er blij van dan ‘krijg je kippenvel’. Of ben je verliefd dan ‘voel je vlinders in je buik’. Die oudhollandse spreuken zijn zo slecht nog niet 🙂

Emoties willen gehoord worden

Een waarschuwing van Einstein:‘Waar het denken start daar stopt het voelen’.

En ja, anno 2020 denken we te veel en dus voelen we te weinig. En dat vinden onze emoties niet leuk want die willen je iets vertellen. Dus gaan ze protesteren en uiteindelijk komen ze naar buiten in somberen, klagen, janken, schreeuwen en ander drama. En in dat emotionele geweld gaat dan weer de intelligentie en goede bedoeling verloren. Waarbij ik nu ineens moet denken aan demonstraties tegen politiegeweld waarbij de betogers geweld gebruiken tegen de politie. Een triest voorbeeld van een emotionele roller coaster.

De ‘5 minuten regel’

Emoties zijn dus nuttig. Negeer ze niet en slik ze niet in want ze mogen er zijn. Maar daar verbinden wij wel een regel aan als we leiders en Managent Teams coachen:

VIJF MINUTEN IN JE EIGEN EMOTIES DUIKEN IS GENOEG!

Na vijf minuten emotioneel losgaan heb je de intelligentie echt wel te pakken. Bedank je emoties vriendelijk en geef ze het commando ‘AF’. Zorg dat je er niet in gaat zwelgen. Blijf er niet in hangen. Raak er niet verslaafd aan. Verlies er geen energie aan. En besmet anderen er niet mee. Voor drama moet je naar de toneelschool.

Tip
Begin iedere teamvergadering met maximaal 5 minuten even lekker somberen, klagen, janken, schreeuwen en ander drama. De meeste emoties worden vanzelf weer stil als ze een beetje liefde en aandacht krijgenJ . Daarna kan de vergadering beginnen.

En dan nog iets

Sommige emoties zijn pure ballast. Bijvoorbeeld depressief worden van het weer, angst voor een recessie of verdriet over al het leed in de wereld. Ontmantel die emoties door te bedenken dat je over dit soort gebeurtenissen geen controle of invloed hebt. Ze gebeuren toch. Dus waarom zou je er dan emotioneel over worden.

Overigens, stressvolle gebeurtenissen waarover je WEL controle hebt zijn het ook niet waard om er langer dan 5 minuten negatieve emoties over uit te storten. Die moet je gewoon oplossen!

‘Free of charge’ coachingsessie
Wil je een uurtje met ons sparren over de emotionele huishouding binnen jouw (Management) Team? Of je eigen emoties eens goed onder de loep nemen? Bel dan gerust of schiet een afspraak in!